شل شدن براکت های ارتودنسی احتمالاً رایج ترین مشکل مربوط به بریس های ارتودنسی ثابت می باشد. باید بدانید که اگر چندین براکت ارتودنسی شل شده باشند، نیاز است که در سریع ترین زمان ممکن به ارتودنتیست (متخصص ارتودنسی) خود مراجعه کنید. در ادامه با ما همراه باشید تا به بررسی دلایل بروز این مشکل و راهکارهای موجود بپردازیم.
قرار است مطالعه کنیم ...
Toggleاین مشکل اغلب به دلیل خوردن غذاهای سفت یا چسبنده یا در اثر تصادف رخ می دهد. در هنگام شل شدن براکت های ارتودنسی بهتر است به ارتودنتیست خود مراجعه کنید و از دستکاری آن خودداری کنید. اما اگر دسترسی به متخصص ارتودنسی ندارید بهتر است در مورد آنچه میخورید بسیار محتاط باشید و از خوردن غذاهای سفت و چسبناک پرهیز کنید. در صورتی که براکت ها به طور کامل شل شده باشند، ممکن است ارتودنتیست مجبور به جایگزینی براکت های جدید شود.
در ادامه دلایل دیگر شل شدن براکت های ارتودنسی را مورد بررسی قرار داده ایم:
متخصصین ارتودنسی همواره در مراقبت های ارتودنسی ثابت دندان، خوردن غذاهای سفت و چسبنده را منع می کنند؛ زیرا در صورت خوردن این غذاها فشار زیادی به براکت ها وارد می شود که احتمال شل شدن یا شکستن آنها می باشد.
ضربه به دهان و دندان در اثر ورزش یا حوادث رانندگی نیز می تواند منجر به شل شدن یا جدا شدن براکت ها می شود. به همین دلیل است توصیه می شود در هنگام ورزش یا فعالیت های بدنی شدید همواره از محافظ دهان استفاده کنید تا به براکت ها آسیب وارد نشود.
عادات غلطی مثل جویدن ناخن، خودکار، اشیای سخت و دستکاری براکت ها با زبان و دست، می توانند منجر به آسیب دیدن یا شل شدن براکت ها شود.
اصولا چسب ارتودنسی بسیار مستحکم است و احتمال کنده شدن آنها کم است. اما ممکن است به دلیل تغییر دما، ph و … این چسب ها ضعیف شوند و باعث شل شدن براکت های ارتودنسی شوند.
در طول ارتودنسی به دلیل جابجایی و تغییر موقعیت دندان ها ممکن است با فشار مضاعفی که به براکت ها وارد می شود باعث شل شدن آنها شود.
اگر سیم قوسی فلزی بریس ها به گونه یا زبان شما فرو می رود، نیازی به مراجعه فوری به متخصص ارتودنسی است. البته تا زمان رفتن به ارتودنتیست می توانید کارهای زیر را هم انجام دهید:
همچنین در صورت شل شدن براکت های ارتودنسی راهکارهای زیر می توانند موثر باشند:
اگر احساس می کنید که براکت ها کمی شده اند و به سیم ارتودنسی متصل است، با استفاده از موم ارتودنسی می توانید روی بخش شل شده را بپوشانید. در این صورت تا زمان مراجعه به ارتودنتیست از آسیب به بافت نرم دهان جلوگیری می کنید.
در صورت شل شدن براکت های ارتودنسی، به هیچ عنوان نباید از غذاهای سفت و چسبناک مصرف کنید و در عوض سعی کنید از مایعات و غذاهای نرم و آبکی استفاده کنید.
در صورتی که براکت ها کاملا جدا شده اند یا شدت شل شدگی زیاد است، در اسرع وقت به ارتودنتیست خود مراجعه کنید.
به هیچ عنوان براکت ها را با زبان یا دست، دستکاری نکنید تا از بروز آسیب بیشتر جلوگیری کنید.
در صورتی که سیم نگهدارنده شل شده باشد، می تواند باعث جابجایی دندان های شما شود. در این شرایط می بایست هر چه سریعتر به ارتودنتیست خود مراجعه کنید. نگران نباشید؛ در بسیاری از موارد، متخصصین می توانند سیم نگهدارنده را دوباره وصل کنند. تا زمان مراجعه به ارتودنتیست از فشار آوردن به سیم خودداری کنید و از خوردن غذاهای چسبناک خودداری کنید تا از تاب برداشتن سیم جلوگیری شود.
با این حال، به خاطر داشته باشید که اگر سیم بیش از حد خم شده باشد، ممکن است دیگر نتوان آن را دوباره وصل کرد و در این صورت، باید یک سیم نگهدارنده جدید وصل شود.
شکستن قطعهای از سیم نگهدارنده می تواند باعث حرکت مجدد دندان های شما شود. بهتر است در این شرایط برای رسیدگی مشکل به کلینیک دندانپزشکی مراجعه کنید.
گاهی اوقات، ارتودنتیست ها می توانند قطعه شکسته را به سادگی با یک قطعه جدید جایگزین کنند. با این حال، اغلب اگر سیم نگهدارنده فعلی بیش از حد آسیب دیده باشد، باید یک سیم نگهدارنده جدید متصل شود. لطفاً توجه داشته باشید که این کار باعث افزایش هزینه ارتودنسی دندان شود.
در واقع روند درمان ارتودنسی ثابت، وابسته به سیم ها و براکت های ارتودنسی است. در صورتی که سیم ها و براکت ها شل شوند، ممکن است ارتودنتیست به سختی بتواند مجددا براکت ها را دقیقا در محل قبلی بچسباند و یا حتی ممکن است نیاز باشد درمان از سر گرفته شود. مسلما برگشت به عقب باعث طولانی تر شدن روند درمان ارتودنسی خواهد شد. همچنین شکستن یا کنده شدن سیم ها و براکت های ارتودنسی به بافت نرم دهان آسیب وارد می کند و باعث ایجاد زخم و التهاب خواهد شد.
اگر با خارج شدن انتهای سیم ارتودنسی از دستگاه مواجه شدید، در قدم اول آرامش خود را حفظ کنید. در قدم دوم تلاش کنید که سیم خارج شده انتهای سیم ارتودنسی را از طریق یک موچین یا پنس، به موقعیت مکانی سابق خود برگردانید. اگر قادر به انجام چنین اقدامی نیستید، اصلا نگران نباشید؛ کافی است یک قطعه از موم ارتودنسی که توسط متخصص به شما ارائه شد یا از داروخانه تهیه کرده اید را بر روی سیم قرار بدهید. بعد از انجام این فرانید، با متخصص ارتودنسی خود تماس گرفته و شرایط را توضیح دهید.
از سوالات رایج در حین زمان درمان ارتودنسی دندان با استفاده از روش سنتی فلزی می توان به “از کجا بفهمیم براکت ارتودنسی شکسته” اشاره کرد. برای اینکه متوجه شوید آیا براکت ارتودنسی شکسته یا خیر، می توانید از 4 نشانه زیر کمک بگیرید:
در برخی از مواقع خیر، اگر کنده شدن براکت ها ناشی از وارد شدن ضربات خفیف یا اعمال فشار سبک از سوی فرایند جویدن صورت گیرد، طبیعی است. باید بدانید که شل شدن براکت ها با عدم بی توجهی به نکات مراقبتی ارتباطی مستقیم دارد.
بعد از افتادن براکت ارتودنسی در قدم اول آن را در محفظه ای قرار دهید. در قدم دوم با متخصص ارتودنسی تماس حاصل فرمایید تا اقدامات لازم برای رزرو یک نوبت وقت جهت بررسی دقیق و راهکار درمانی ارائه شود. در بسیاری از مواقع امکان نصب مجدد براکت ارتودنسی وجود دارد.
بله، براکت شل شده قادر به اعمال نیروی مناسب جهت حرکت دندان ها به موقعیت مکانی صحیح خود نخواهد بود.