آیا با بهترین انواع روکش های دندان آشنا هستید؟ روکشهای دندان (Dental Crown) نوعی ساختار طبیعی به شکل تاج دندان بوده که بر روی دندان فرد قرار میگیرند. چنانچه قصد داشته باشید بهترین نوع روکش دندان را استفاده کنید، ابتدا باید هدفتان از روکش کردن دندانها مشخص باشد. روکش دندان با اهداف زیر صورت میگیرد:
با توجه به اینکه هدف از انجام روکش دندان متفاوت است، انواع روکش دندان نیز با یکدیگر متفاوت هستند به همین خاطر ممکن است انتخاب بهترین نوع روکش دندان کمی برایتان دشوار باشد. از همینرو تصمیم گرفتیم در این مطلب، اطلاعات جامعی را در باب آشنایی با انواع روکش های دندان در اختیارتان قرار دهیم. روکشهای دندانی دو مزیت بزرگ دارند که آنها را محبوب کردهاند. آنها استحکام و مقاومت دندانها را افزایش داده و ظاهر زیبایی را برای آنها به ارمغان میآورند.
اگر دندانهایتان مستعد آسیب و پوسیدگی دندان است، میتوانید از انواع روکش دندان به عنوان یک لایه ترمیم کننده استفاده کنید. استفاده از انواع روکش های دندان راهی برای اصلاح طرح لبخند است. اگر میخواهید لبخندی تاثیرگذار و گیرا داشته باشید، میتوانید از مناسبترین نوع روکش دندانی استفاده کنید. برای آشنایی با انواع روکش های دندانی، باید بدانید که این روکشها شامل موارد زیر میشوند:
قیمت روکش دندان 1401 به جنس روکش بستگی دارد. برای اطلاع دقیق از قیمت انواع روکش دندان میتوانید لیست قیمت روکش دندان در سال 1400 را که توسط سایت وزارت بهداشت اعلام میشود چک کنید اما توجه داشته باشید که به تعرفههای موجود در این لیست ممکن است هزینههای درمانی دیگری چون هزینه جرم گیری یا عصب کشی دندانها افزوده شود.
چرا آشنایی با انواع روکش های دندان و کمک گرفتن از آنها برای اصلاح طرح لبخند الزامی است؟ همانطور که کمی پیش نیز خواندید روکشهای دندان که میتوانند از جنسهای مختلفی چون سرامیکی، فلزی یا زیرکونیا باشند بر روی دندان نصب شده و تا خط لثه را پوشش میدهند. اصلیترین هدف استفاده از این روکشها، بازسازی ظاهر طبیعی دندانها است. طراحی این روکشها به گونهای صورت میگیرد که عملکردی مشابه با دندانهای طبیعی داشته باشند؛ بنابراین هیچگونه تفاوتی با دندان طبیعی نخواهند داشت.
ظاهر دندانهایی که دچار شکستگی، ترک خوردگی، پوسیدگی یا لب پریدگی شدهاند را میتوان با کمک انواع روکش دندان اصلاح کرد. همچنین این روکشها برای بستن گپ یا فاصلههای میان دندانها نیز کاربرد دارند. وجود تنوع در روکشهای دندان ممکن است تصمیم گیری را برایتان دشوارتر کند اما توجه داشته باشید که نوع روکش باید متناسب با نیاز دندان انتخاب شود.
همانطور که عنوان شد بسته به اصلاحات مورد نیاز دندانها، جنسهای مختلفی از انواع روکش دندان وجود دارد. پس از آشنایی با انواع روکش های دندان میتوانید مناسبترین روکش را برای دندانهای خود انتخاب کنید.
روکشهای تمام فلزی به روکشهایی گفته میشود که از فلزات گرانبها چون طلا یا استیل ساخته شدهاند. موارد متعددی در انتخاب بهترین روکش دندانی نقش دارند. مواردی چون وضعیت سلامت دهان و دندان، موقعیت گیری دندانها در فک و عاداتی که فرد دارد همگی میتوانند بهترین نوع روکش دندان را تعیین کنند. با این حال روکشهای تمام فلزی را میتوان گزینه مناسبی دانست چراکه مقاومت آنها در برابر ساییدگی بالا است.
این دسته از انواع روکشها از آلیاژهایی ساخته میشوند که درصد زیادی طلا یا پلاتین دارند. دندان با روکش طلا استحکام بسیار زیادی داشته و هیچگونه حساسیتی برای لثهها ایجاد نمیکنند. اما قیمت آنها نسبت به دیگر روکشها بالاتر است.
این روکش از آلیاژ استیل ساخته میشود. روکش استیل هرچند مقاومت بالایی دارد، اما ظاهر آن چندان جالب نیست چراکه به احتمال زیاد هیچ شخصی دوست ندارد دندانهایی به رنگ فلز در دهان خود داشته باشد! روکشهای استیل به دلیل ظاهر نازیبایی که دارند، نسبت به دیگر انواع روکش دندان قیمت پایینتری داشته و عموما برای دندانهای شیری کودکان مورد استفاده قرار میگیرند.
برای آشنایی با انواع روکش های دندان لازم است بدانید که دستهای دیگر از انواع روکشهای دندانی، روکشهای تمام سرامیکی هستند. این دسته از روکشها هم از نظر زیبایی و هم از نظر مقاومت قابل قبول هستند. از ویژگیهایی که این روکشها را محبوب کرده است، حالت طبیعی آنها است. زمانی که از روکش تمام سرامیکی استفاده میکنید، دندانهایتان تفاوتی با دندانهای واقعی نخواهد داشت. تنها ایراد این روکشها نسبت به روکشهای فلزی یا روکشهای سرامیکی-فلزی، مقاومت کمتر آنها است.
یکی از رایجترین انواع روکشهای تمام سرامیکی، روکشهای زیرکونیا یا زیرکونیومی هستند. اگر روکشی میخواهید که در عین زیبایی مقاومت و استحکام داشته باشد، میتوانید از این روکش استفاده کنید.
در ساخت این روکشها همانطور که از نامشان پیداست، هم از فلز و هم از سرامیک استفاده میشود. همانطور که خواندید عیب روکشهای تمام فلزی ظاهر نامناسب و عیب روکشهای تمام سرامیکی استحکام کمتر آنها است. از همینرو این روکشها از یک اسکلت فلزی تشکیل شدهاند که پوشش سرامیکی و همرنگ دندانها روی این اسکلت را پوشانده است به همین خاطر به این روکشها روکش دندان پایه فلزی نیز گفته میشود. این روکشها به جهت اسکلت محکمی که دارند، دچار شکستگی نمیشوند.
این روکشها را نیز میتوان جزو روکشهای ارزان قیمتتر دندان به حساب آورد. اما مقاومت این دسته از انواع روکش دندان نیز نسبت به دیگر روکشها پایینتر است. روکشهای تمام رزینی در برابر شکستگی و ساییدگی مقاومت چندانی ندارند بنابراین اگر در مراقبت از دندانهای خود احتیاط زیادی ندارید، بهتر است از این روکشها استفاده نکنید.
در صورت آشنایی با انواع روکش های دندانی حتما میدانید که این روکشها کاربردهای زیادی دارند. به عنوان مهمترین کاراییهایی هر یک از انواع روکش های دندان میتوان موارد زیر را نام برد:
نوعی دیگر از انواع روکش های دندان در دندانپزشکی وجود دارد که برای کودکان مورد استفاده قرار میگیرد. دندانهای کودکان بیش از بزرگسالان مستعد پوسیدگی است از همینرو میتوان برای ترمیم دندانهایی که دچار پوسیدگی شده اما امکان ترمیم آنها وجود ندارد از روکشهای دندان کودکان استفاده کرد. در کودکانی که قادر نیستند به خوبی بهداشت دهان و دندان خود را رعایت کنند، این روکشها از دندانهایشان در مقابل پوسیدگی محافظت میکند.
انواع روکش های دندان را از نظر طول عمری که دارند میتوان به دو دسته تقسیم کرد:
روکشهای دندان موقتی در دو موقعیت استفاده میشوند. برای ترمیم دندانهای شیری کودکان تا زمان درآمدن دندانهای اصلی از این روکش استفاده میشود. در بزرگسالان نیز بعد از خدماتی چون درمان ریشه یا ترمیم دندانهایی با پوسیدگی زیاد، تا زمان آماده شده روکش دائم از روکش های موقت استفاده میشود.