به عمل از بین بردن جرم و تارتار سطح دندان ها و زیر لثه ها جرمگیری می گویند. بزاق دهان، باکتری ها و پروتئین های موجود در دهان یک لایه جرم بر سطح دندان ها ایجاد میکنند. این جرم محل بسیار مناسبی برای میکروب هاست و به مرور زمان باعث بیماری لثه، خونریزی لثه و تحلیل استخوان لثه می شود و التهاب ایجاد می کند. در این حالت برای برداشتن جرم پشت دندان باید به دندانپزشکی مراجعه کرد و جرمگیری دندان انجام داد. در ضمن جدول هزینه جرمگیری دندان در سال 1401 نیز در انتهای این صفحه جهت اطلاع از آخرین هزینه جرمگیری دندان درج شده است.
باقی مانده مواد غذایی بین دندانها و تمیز نکردن آنها با مسواک و نخ دندان، موجب سخت شدن مواد غذایی و ساخته شدن جرم بین دندان ها می شود. بزاق ما به طور معمول دارای املاح زیادی است که قدرت رسوب کردن را دارند. این املاح معمولا در جاهایی که با غذا و مسواک کمتر در تماس است به همراه ذرات ریز مواد غذایی رسوب می کنند.
رسوب این املاح موجب ایجاد بستر مناسب برای میکروب ها و ذرات ریز غذا و سلول های مرده بافت های مختلف دهان می شود و به مرور باعث افزایش حجم این رسوبات و تشکیل جرم می شود و در دهان قابل مشاهده خواهد بود. چیزی که مهم است این است که ما معمولا مقدار کمی از جرم تشکیل شده را می توانیم مشاهده کنیم و قسمت عمده این جرم با تخریب لثه و جایگزینی در بافت تخریب شده از دید مستقیم ما پنهان می ماند .
مسئله مهم تر اینکه، این جرم های تشکیل شده پر از میکروبهای مختلف است و با مسواک زدن هم تمیز نمی شوند و این میکروب ها بین ۲۰ الی ۴۰ درصد از این جرم را تشکیل می دهند و بافت لثه را که محکم به دندان چسبیده به مرور تخریب کرده و باعث سست شدن پایه های دندان می شود.
معمولا دو نوع جرمگیری بر اساس موقعیت قرارگیری جرم وجود دارد که هزینه جرمگیری دندان برای هر دو مورد زیر متفاوت است:
در این روش با استفاده از یک وسیله به نام جرمگیر دندان، پلاکهای موجود بر روی سطح دندان ها از بین می رود. در این روش دنداپزشک برای تعیین جاهایی که جرم وجود دارد مجبور است از حس لامسه استفاده کند، چون بعضی از جرم ها قابل مشاهده نیستند. این وسیله بسیار نازک و کارآمد است ولی برای جلوگیری از آسیب به بافت لثه در هنگام جرمگیری عمیق باید خیلی احتیاط کرد.
دستگاههای اولتراسونیک رایج ترین دستگاه های جرمگیری دندان ها هستند. اولتراسونیک از انواع ابزارهای فراصوتی در دنیای پزشکی است. ارتعاشات قلم اولتراسونیک باعث جدا شدن پلاک های دندانی می شود و به سادگی جرم روی دندان از بین می رود. برای جرمگیری با دستگاه اولتراسونیک باید سر دستگاه سرد نگه داشته شود و آب روی دندان ها برای شستن پلاکها، اسپری شود.
هزینه تمام شده برای انجام این فرآیند به عواملی مختلفی بستگی دارد و در اینجا به بعضی از آنها اشاره خواهیم کرد:
قیمت جرمگیری دندان سطحی | هر فک 400 هزارتومان |
قیمت جرمگیری دندان عمقی | هر فک 500 هزار تومان |
به طور کلی هزینه جرمگیری در دسته هزینه های گران قیمت نیست و به راحتی می توان با کمک بیمه مقدار آن را کاهش داد.
چون این فرآیند به منظور زیبایی استفاده نمی شود و برای درمان فرد تجویز می شود، می توان با کمک بیمه میزان هزینه جرمگیری را کم کرد؛ البته بستگی به نوع بیمه هم دارد. بیمه های پایه مقدار کم و بیمه های تکمیلی حتی تمام هزینه را پوشش می دهند.
بیشتر بخوانید :
قیمت روکش دندان
رعایت بهداشت در کاهش هزینه بسیار تأثیر گذار است و باید توجه خاصی به بهداشت دهان و دندان داشته باشید. رعایت این نکات برای از بین بردن ذرات غذا در بین دندان ها بسیار مهم است:
با انجام دادن موارد بالا میزان نیاز شما به جرمگیری دندان کم می شود و حتی اگر در صورت نیاز درمان شما بسیار کم هزینه خواهد بود.
مراقبت های بعد از جرمگیری و رعایت مسائل بهداشتی بسیار حائز اهمیت هستند که شامل موارد زیر می شوند:
به طور کلی جرمگیری دندان معایب طولانی مدتی برایتان به همراه نخواهد داشت و در صورت مشاهده دو مورد زیر نگران نباشید چون بعد از مدت خیلی کوتاهی رفع می شوند.
در طی مراحل جرمگیری، دندانپزشک با بی حسی موضعی، لثهها و ریشه های دندان شما را بی حس می کند، اما جرمگیری دندان با درد بسیار کمی همراه خواهد بود. کلیه مراحل می تواند در یک نوبت انجام شود، اگرچه به طور کلی جرمگیری یک چهارم از دهان یا نیمی از دهان در هر نوبت توصیه میشود. بعد از پایان یک نوبت و از بین رفتن اثر بی حسی، دندان های شما احتمالاً کمی حساس می شوند؛ اما اگر روال بهداشتی دهان و دندان، دوبار مسواک زدن در روز و استفاده از نخ دندان را رعایت کنید، لثه های شما به سرعت محکم و سالم خواهند شد.
برای انجام جرمگیری دندان ها مطمئن شوید دندانپزشک از سابقه سلامت شما آگاهی کامل داشته باشد، زیرا این روش می تواند باکتری ها را به جریان خون وارد کند. بنابراین ممکن است اقدامات لازم برای پیشگیری از بیماری لثه در افرادی که دارای مشکلات قلبی، بیماری کبدی یا بیماری های مرتبط با سیستم ایمنی بدن همچون HIV هستند نیازمند مراقبت های ویژه ای باشد.
منبع : سایت دکتر خضری – متخصص ارتودنسی در کرج