علت تلخی دهان چیست؟ دلیل تجربه کردن احساس طمع بد در دهان چیست؟ در بیش از 90% مواقع، علت بروز چنین احساسی مرتبط به عکس العمل های طبیعی قوه چشایی ناشی از مصرف مواد غذایی با طمع تند یا ترش است. باید بدانید که اگر چنین تجربه ای برای طولانی مدت ادامه داشته باشد، نیازمند مراجعه به پزشک مغز و اعصاب یا متخصص تغذیه برای ارزیابی دقیق وضعیت دارد. در داخل دهان انسان حداقل 100 هزار جوانه چشایی وجود دارد که وظیفه این گیرنده های طمع تشخیص مزه های شیرین، تلخ و شور از مواد غذایی متنوع است. در این مقاله از مجله دندانپزشکی implantdr به بررسی دقیق دلیل تلخی دهان و راهکارهای درمانی آن می پردازیم.
قرار است مطالعه کنیم ...
Toggleتلخی دهان خطرناک است یا نه؟ سوالی که برای بسیاری از افراد بعد از پدیدار شدن احساس طمع تلخی در دهان پیش می آید. باید بدانید تجربه کردن تلخی دهان در بیشتر مواقع خطرناک نیست، اما لازم به ذکر است که اگر روند تجربه کردن طمع و مزه ناخوشایند در دهان ادامه دار باشد، احتمالا بیانگر وجود یک سری بیماری های زمینه ای مختلف در سیستم بدن است. جای نگرانی ندارد؛ چراکه این مشکل قابل درمان است. با اینکه تجربه کردن احساس یک طمع تلخ به صورت مداوم در دهان بسیار آزار دهنده است، اما پزشک متخصص با بررسی دقیق به ارائه راهکارهای درمانی می پردازد. با پیروی از دستورالعمل های پزشکی می توانید در کمترین زمان ممکن قدرت اولیه جوانه های چشایی را بازگردانید تا طمع و مزه تلخ را از بین ببرید.
دلایل متعددی بر تغییر مزه و ایجاد طمع ناخوشایند در دهان تاثیرگذار هستند. باید بدانید که اختلالات سلامت عمومی، ایجاد مشکل در جذب مواد مغذی دریافتی، مصرف برخی از داروهای خاص، تغییرات هورمونی و سن فرد، می توانند در عملکرد صحیح جوانه های چشایی تاثیر بگذارند و باعث ایجاد طمع ناخوشایند در دهان شوند. کامل ترین لیست علائم تلخی دهان عبارت اند از:
اختلالات دستگاه گوارش جز اصلی ترین علت تلخی دهان در شب شناخته می شود. هنگام حالت دراز کشیده بدن در فرایند خوابیدن، قدرت معده جهت بازگردانی اسید به مری افزایش می یابد. اگر ریفلاکس معده صورت گیرد، فرد متوجه حضور ناخوشایند طمع و مزه تلخ در دهان خواهد شد. توجه شما را به دلیل دوم یعنی خشکی دهان در شب جلب می کنیم؛ کاهش عملکرد بزاق دهان در خواب شبانه و تنفس بیشتر فرد هنگام خواب از دهان تا بینی. باید بدانید که مشکلات و بیماری های کبدی نظیر کبد چرب بر بروز احساس تلخ شدن دهان تاثیرگذار هستند. با پیروی از برنامه غذایی مناسب، ایجاد تغییرات جدی در راستای ارتقا کیفیت زندگی سالم و اجرای فعالیت های بدنی روزانه، قدم های بزرگی را برای کاهش و درمان بیماری های کبدی بردارید.
تلخ شدن دهان نشانه ای از پیشرفت یا تقویت انواع بیماری های زمینه ای در بدن یا پاسخ گویی بدن به تغییرات و اختلالات ایجاد شده در سیستم چشایی و ایمنی است. باید بدانید که تلخ شدن دهان مشکلی نگران کننده نیست و به صورت موقتی می باشد. در چنین شرایطی، ابتدا باید به دنبال منشا مشکل باشید و سپس از پزشک متخصص برای ارائه راهکارهای درمانی دائمی درخواست کمک کنید. اما تلخی دهان نشانه چیست؟ نشانه 7 مورد:
24 علل برای تلخ شدن دهان وجود دارند:
احتمال آسیب به عصب جوانه های چشایی و غدد بزاق در هنگام جراحی در این ناحیه وجود دارد که ممکن است برای مدتی باعث احساس تلخی در دهان شود.
اصلی ترین علت تلخی دهان در طول روز، خشکی دهان است که به عنوان یکی از مشکلات رایج دهان و دندان شناخته می شود. مشکل خشکی دهان با نام زیروستومیا نیز شناخته می شود. غدد بزاقی در دهان، نقش ترشح بزاق و مرطوب نگه داشتن دهان را بر عهده دارند. تضعیف غدد بزاق دهان به معنای کاهش ترشح بزاق در فضای دهان است که منجر به خشکی دهان و احساس چسبندگی در دهان خواهد شد. با کاهش میزان رطوبت در فضای دهان، تغییر مزه دهان و احساس طمع تلخی شکل می گیرد. اختلال در روند طبیعی عملکرد غدد بزاق دهان و کاهش میزان ترشح آن می تواند به دلیل مصرف داروهای مختلف، استعمال دخانیات و اختلالات یا بیماری های مختلف باشد.
باید بدانید که کبد در شرایط عادی، ماده سمی آمونیاک را به اوره تبدیل کرده و اوره از طریق مجرای ادراری دفع می شود. وجود مشکلات کبدی یعنی ایجاد اختلالات در عملکرد کبد برای افزایش سطح آمونیاک در بدن. اگر میزان آمونیاک در بدن بیشتر از حد متعارف افزایش یابد، باعث تغییر طمع دهان می شود. باید بدانید که مشکلات کبدی با علائمی نظیر خستگی و ضعف عمومی همراه هستند. در صورت تشخیص و مشاهده مشکلات کبدی، باید به پزشک متخصص گوارش جهت ارائه راهکارهای درمانی مراجعه نمایید.
دیسگوزی وضعیتی است که باعث ایجاد اختلال در عملکرد صحیح احساس چشایی افراد می شود. مشکل دیسگوزی برای بسیاری از خانم های باردار در سه ماه نخست رخ می دهد که ناشی از اختلالات هورمونی است، امای جای نگرانی ندارد؛ پس از طی کردن چند روز این مشکل برطرف می شود. باید بدانید که بروز چنین اتفاقی با تخل شدن فضای دهان همراه است و اغلب جوانه های چشایی طمع سکه فلزی را احساس می کنند. استفاده از آبلیمو تازه و بستنی لیمویی برای درمان تلخی دهان در این شرایط توصیه می شود.
در فرایند شیمی درمانی و پرتو درمانی که جز راهکارهای درمانی رایج مشکل سرطان هستند، احتمال تحریک جوانه های چشایی و بروز طمع تلخ در دهان پیش بینی می شود.
با قرارگیری در دوران یائسگی، ممکن است گاهی مواقع احساس تلخی را در انتهای گلوی خود تجربه کنید. دلیل بروز چنین اتفاقی، کاهش سطح هورمون استروژن در بدن است.
عدم رعایت اصول بهداشت دهان و دندان باعث ایجاد شدن عفونت و بیماری های دهانی است. در واقع، اصلی ترین علت تلخی دهان بی توجهی به نکات بهداشتی دهان و دندان جهت اجرای آن ها هستند که منجر به ایجاد پوسیدگی دندان می شوند. برنامه ریزی برای اجرای فرایند مسواک در ساعات مشخص به صورت منظم و نخ دندان کشیدن برای خارج کردن ذرات باقی مانده مواد تغذیه ای در میان فواصل دندانی، باعث جلوگیری از بروز چنین مشکلاتی می شود.
آیا می دانسته اید که علت اصلی بوی بد دهان زبان است؟ باید بدانید که انتجام فرایند مسواک تنها نباید برای دندان ها صورت بگیرد، بلکه شست و شوی سطح زبان برای نابودی میکروب های مضر پیشنهاد می شود. استفاده از خواص ضدباکتریایی دهان شویه های مطرح، تاثیر بسیار زیادی در کاهش باکتری های مضر دهان خواهد داشت. هر چه از باکتری های مضر دهان کاسته شود، میزان بوی ناخوشایند دهان کاهش خواهد یافت.
شکل گیری عفونت باکتریایی در دستگاه تنفسی مانند سینوزیت و سرماخوردگی در تلخ شدن مزه دهان تاثیرگذار هستند. مواد ترشح شده از باکتری ها در بیماری های سرماخوردگی، التهاب لوزه و سینوزیت، اصلی ترین دلیل برای ایجاد مزه تلخ در فضای دهان هستند. برای درمان تلخی دهان در چنین شرایطی، باید مصرف آب روزانه خود را به حداقل 8 لیوان برسانید تا به مرطوب نگه داشتن فضای دهان و تسریع روند بهبودی کمک کنید. برای مطلع شدن از بهترین راهکار درمانی، باید به پزشک عمومی جهت ارائه روش های رفع این مشکل مراجعه نمایید.
به فرآیند بازگشت محتویات معده به مری در هنگام هضم شدن غذا، رفلاکس معده یا GERD می گویند. اسیده معده همراه با شیره نیز جزو این محتویات بازگشتی هستند که به سمت دهان و گلو می روند و به تلخ شدن دهان منجر می شوند. علت مزه تلخی در انتهای گلو در بیشتر افراد به دلیل رفلاکس اسیده معده است. پس تلخی دهان و معده نیز به یکدیگر مربوط هستند. برای درمان طمع تلخی در دهان باید از مصرف غذاهایی با بافت چرب و سفت که هضمشان دشوار است پرهیز کرد، چراکه باعث تشدید افزایش اسید معده می شوند.
نمی توان از ارتباط بین تلخی دهان و صفرا چشم پوشی کرد. در واقع، فرایند رفلاکس صفرا بسیار شبیه به بازگشت اسید معده به مری می باشد.
احساس سوزش در فضای دهان معروف به سندروم سوزش دهان است. احساس سندروم سوزش دهان در اکثر مواقع ناشی از مصرف 1 فلفل همراه است اما شامل طمع های مختلفی نظیر تلخ و ترشی می باشد. از جمله عوامل تاثیرگذار بر بروز سندروم سوزش دهان می توان به دوران یائسگی و کاهش سطح هورمون استروژن اشاره کرد.
آیا می دانسته اید که مصرف مکمل های ویتامینی و مواد معدنی که حاوی مقادیر بالایی از مواد روی، مس، آهن و کروم هستند باعث ایجاد مزه و طمع تلخ در دهان برخی از افراد می شود؟ باید بدانید که شکل گیری این اتفاق بسیار رایج است و معمولا بعد از جذب کامل مکمل توسط بدن نمایان خواهند شد.
برخی از مواقع، علت تلخی دهان مرتبط با مصرف بعضی از داروها است. در واقع، برخی از داروها باعث ایجاد اختلال بر گیرنده های چشایی در مغز می شوند. همچنین ترکیب طمع دارو با بزاق دهان باعث بروز مزه تلخ می شود. داروهایی که در بروز طمع تلخ دهان تاثیرگذار هستند عبارت اند از:
افزایش استرس و اضطراب می تواند باعث تحریک بسیاری از پاسخ های دفاعی در بدن شود که در جوانه های چشایی فرد تاثیرگذار است. باید بدانید که اضطراب باعث ایجاد خشکی دهان می شود؛ با کاهش رطوبت داخل دهان، طمع و مزه تلخ در فضای دهان پیدار خواهد شد.
بدون تردید بعد از مشاهده احساس تلخ شدن در دهان، سوالی مبنی بر “برای رفع تلخی دهان چی بخوریم؟” برای متقاضیان پیش می آید. 11 روش درمان خانگی برای رفع تلخ شدن دهان وجود دارد که در ادامه به تک تک آن ها به همراه نحوه مصرف هر کدام می پردازیم:
ردیف | اسم ماده خوراکی برای درمان خانگی تلخ شدن دهان | معرفی خاصیت ها | ماده موثر داخل ترکیبات |
---|---|---|---|
1️⃣ | ترب سیاه | پاک سازی بدن از سموم – نوعی تحریک کننده برای افزایش میزان ترشح صفرا | گلوکوزینولات |
2️⃣ | مرکبات | جبران کمبود ویتامین C – کمک به افزایش رطوبت در داخل دهان برای جلوگیری از تقویت خشکی دهان | ویتامین C |
3️⃣ | زردچوبه | قادر به نابودی هر چه باکتری مضر موجود داخل دهان از طریق کورکومین داخلش – موثر بر کاهش التهاب | کورکومین |
4️⃣ | جوش شیرین | کاهش یا افزایش مقدار PH برای تنظیم دقیق آن با میزان مورد نیاز بدن – موثر بر از بین بردن عفونت های دهان | بی کربنات سدیم |
5️⃣ | چای سبز | آنتی اکسیدان – کمک به نابودی عفونت های دهانی و دندان – تاثیرگذار بر افزایش سلامت دهان و دندان | کاتچین |
6️⃣ | جویدن آدامس بدون قند | جلوگیری از افزایش خشکی دهان – بالا بردن عملکرد غدد بزاق دهان برای ترشح بیشتر مقدار بزاق – 14 الی 21 روز (پس از میل کردن هر کدام از وعده های غذایی یا هنگام احساس خشک شدن فضای دهان برای تحریک بزاق جهت ترشح) | زایلیتول |
7️⃣ | دارچین | موثر بر از بین ردن باکتری های مضر – تقویت جوانه های چشایی دهان برای تشخیص بهتر طمع و مزه | سینامالدهید |
8️⃣ | آب آلوئه ورا | کاهش التهاب – کمک به دستگاه گوارش برای پاک سازی بهتر سموم. | آلوئین |
9️⃣ | افزایش مصرف مایعات | مرطوب نگه داشتن فضای دهان برای جلوگیری از ایجاد خشکی – اثرگذاری بسیار مثبت برای دفع سموم از بدن | رطوبت |
0️⃣1️⃣ | شستشوی دهان با لیمو و آب گرم | کمک به نابودی عفونت ها – تنظیم اسید معده | اسید سیتریک |
1️⃣1️⃣ | قرص نعناع | افزایش عملکرد غدد بزاق جهت ترشح بیشتر – نوعی خوش بو کننده برای فضای دهان – 5 تا 7 روز (روزانه 1 مرتبه) | منتول |
به مدت 5 تا 7 روز (روزانه یک بار) از دستورالعمل های زیر به انتخاب خودتان استفاده کنید:
مصرف مرکبات به صورت اسموتی، آبمیوه و شربت، به درمان تلخ شدن مزه دهان کمک کمک بسزایی می کنند. به مدت 7 تا 10 روز (روزانه 1 الی 2 مرتبه) از دستورالعمل های زیر به انتخاب خودتان استفاده کنید:
به مدت 5 تا 10 روز (روزانه یک بار) از دستورالعمل های زیر به انتخاب خودتان استفاده کنید:
به مدت 3 تا 5 روز (هر 2 روز یکبار یا 1 روز در میان) از دستورالعمل های زیر به انتخاب خودتان استفاده کنید:
به مدت 7 تا 14 روز (روزانه 1 الی 2 مرتبه) از دستورالعمل های زیر به انتخاب خودتان استفاده کنید:
به مدت 5 تا 7 روز (روزانه 1 مرتبه) از دستورالعمل های زیر به انتخاب خودتان استفاده کنید:
به مدت 3 تا 5 روز (روزانه 1 الی 2 مرتبه) از دستورالعمل های زیر به انتخاب خودتان استفاده کنید:
به مدت 5روز (روزانه 1 مرتبه قبل از میل کردن وعده صبحانه) از دستورالعمل های زیر به انتخاب خودتان استفاده کنید:
اگر به دنبال پاسخ سوال “برای رفع تلخی دهان چی بخوریم؟” فهرست مواد غذایی و نوشیدنی های موارد ذیل به شما کمک می کنید:
احتمال بروز مشکل تلخ شدن دهان برای هر فردی وجود دارد. اما در صورتی که تلخی دهان رخ داد، باید از چه مواد غذایی و نوشیدنی های پرهیز کرد؟ فهرست ذیل پاسخ این ابهام است:
در ادامه قصد داریم به بررسی 9 نکته مهم جهت رفع طمع و مزه تلخ در دهان بپردازیم:
برای پیشگیری از ایجاد مشکل تلخ شدن دهان می توانید از راهکارهای درمانی خانگی و ستنی استفاده کنید تا از وقوع و مبتلا شدن به این عارضه جلوگیری شود. به یاد داشته باشید که پیروی از نکات اصول بهداشتی دهان و دندان، پرهیز از استعمال دخانیات، ممنوعیت مصرف الکل، افزایش نوشیدن مایعات، به عنوان راهکارهای طلایی جهت جلوگیری از تلخی دهان شناخته می شوند. باید بدانید که با محدود کردن و به حداقل رساندن مصرف مواد غذایی تند با ادویه بالا می توانید از بروز ریفلاکس معده جلوگیری کنید. برای کاهش ریفلاکس معده می توانید وعده های غذایی کوچک و مکرر را جایگزین وعده های غذایی بزرگ کنید. افرادی که در ابتدای مسیر اضافه وزن هستند و هنوز مبتلا به چاقی مفرد نشده اند، با پیروی از اصول کاهش وزن می توانند در پیشگیری از مشکلات کبدی و کیسه صفرا گام های بزرگی را بردارند.
تحریک ضعف دستگاه گوارش و وجود مشکلات مرتبط با کبد.
بله، به دلیل ایجاد تغییرات هورمونی در دوران بارداری، تعدادی از بانوان در 90 روز ابتدایی این دوره با تلخ شدن دهان رو به رو می شوند.