کشیدن دندان که به علت های مختلفی توسط دندانپزشک انجام می شود، یکی از رایج ترین درمان های دندانپزشکی است. در حقیقت می توان گفت کشیدن دندان یک جراحی جزئی محسوب می شود که دندان را از جایگاه خود بیرون می کشد. این کار در حالت عادی توسط دندانپزشک عمومی و در مدت زمان کوتاهی انجام می گیرد و در صورت نهفته بودن دندان توسط دندانپزشک متخصص جراح فک و صورت انجام می شود. آسیب های بسیاری هستند که در صورت عدم توجه به آنها مجبور خواهید شد دندان خود را بکشید.
از دلایل اصلی کشیدن دندان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
یکی از رایج ترین دلایل کشیدن دندان، آماده سازی آن برای درمان ارتودنسی دندان است که معمولا برای آزادسازی فضا برای جابجایی دندان ها می باشد. این اتفاق زمانی رخ می دهد که دندان ها بسیار شلوغ باشند و فک جای کافی برای همه دندان ها نداشته باشد. در این زمان برای اینکه دندان های شما مرتب شود، متخصص ارتودنسی دندانی را که از اهمیت کمتری برخوردار است می کشد تا جا برای بقیه دندان ها باز شود.
اگر پوسیدگی دندان به اندازه ای باشد که دیگر دندان قابل ترمیم نباشد و ریشه دندان نیز از بین رفته باشد، دندانپزشک تصمیم میگیرد دندان فرد را بکشد تا دندان های کناری فرد دچار پوسیدگی نشوند.
زمانی که استخوان فک با شکستن دندان همراه باشد و امکان برگرداندن دندان کنده شده وجود نداشته باشد، از گزینه خارج کردن دندان و کشیدن دندان شکسته استفاده می شود.
در صورتی که بعد از اتمام دوره رشد دندانها، یک یا چند دندان هنوز از لثه بیرون نیامده باشد و یا به طور کامل رشد نکرده باشد و از فک خارج نشده باشد، با تشخیص دندانپزشک باید کشیده شود. به این دندان ها به ترتیب دندان های نهفته و نیمه نهفته گفته می شود. دندان عقل معمولا جزو این دسته از دندانها است.
🔸 بیشتر بخوانید: کشیدن دندان عقل
در صورتی که دندان پوسیده یا آسیب دیده باشد، ممکن است عصب های دندان تحت تاثیر قرار بگیرند. اگر عصب های دندان دچار عفونت شوند باید عصب کشی انجام شود. در صورتی که عفونت ایجاد شده با آنتی بیوتیک درمان نشود باید دندان کشیده شود. در صورتی که عفونت لثه به بافت اطراف برسد و استخوان اطراف دندان تخریب شده باشد، دندان لق می شود و دندان باید توسط دندانپزشک کشیده شود.
در افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، خطر عفونت بالاست. حال در صورتی که دندان در خطر عفونت قرار داشته باشد، دندانپزشک مجبور به کشیدن آن خواهد بود.
ابتدا دندانپزشک درباره نحوه خارج کردن دندان با شما صحبت میکند و درباره روشهای احتمالی، عوارض و نحوه مراقبت های بعد از کشیدن دندان صحبت خواهد کرد. قبل از این کار نیز دندانپزشک سوالاتی را از بیمار می پرسد که شامل موارد زیر می شود:
سپس دندانپزشک وضعیت حفره دهان و دندان آسیب دیده را بررسی می کند. همچنین تصاویری که توسط اشعه ایکس از دندان آسیب دیده و ساختارهای مجاور آن تهیه شده است را بررسی می کند.
نحوه کشیدن دندان به دو صورت است که در هر دو روش برای اینکه بیمار دردی را تجربه نکند، از داروهای بی حسی موضعی و آرامبخش استفاده می شود. در ادامه به معرفی این 2 روش می پردازیم:
این روش برای دندانی به کار می رود که به طور کامل رشد کرده باشد و کاملا قابل مشاهده است. مراحل خارج کردن این دندانها به صورت زیر است:
لازم به ذکر است که این کار توسط دندانپزشک عمومی قابل اجرا است.
این روش زمانی انجام می شود که دندان به علت نهفته بودن یا شکستگی در دهان قابل مشاهده نمی باشد. افرادی که دارای شرایط خاص هستند، ممکن است بیهوشی عمومی دریافت نمایند و بعد از انجام فرآیند نیز بیمار باید داروی مسکن دریافت نماید. جراحی دندان باید توسط دندانپزشک متخصص فک و صورت انجام شود.
🔸 بیشتر بخوانید: درمان سه سوته دندان درد
از عوارض خارج کردن دندان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
از دیگر عوارض میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
در مراقبت های بعد از کشیدن دندان 24 ساعت اول بسیار اهمیت دارد. در این مدت باید خطر عفونت و خونریزی را به حداقل برسانید:
داشتن درد بعد از خارج کردن دندان طبیعی است؛ اما اگر علائم زیر را تجربه کردید باید به در اسرع وقت به یک کلینیک دندانپزشکی یا دندانپزشکی شبانه روزی مراجعه نمایید:
بهبودی یک الی دو هفته زمان نیاز دارد که میتوانید دهان خود را با محلول آب گرم و نمک بشویید و روند بهبود را تسریع ببخشید.
در صورتی که دندان نهفته باشد، برای دسترسی به آن باید لثه و استخوان بریده شود.
در مجله دندانپزشکی ایمپلنت با ماه همراه شوید.