ایمپلنت دندان روشی است برای جایگزین کردن دندان از دست رفته است که همانند دندان اصلی طبیعی به نظر می رسد. با انجام این روش اعتماد به نفس بیمار بالا می رود، صبحت کردن و غذا خوردنش راحت تر می شود. ایمپلنت دندان به صورت ثابت بر روی استخوان فک کاشته می شود و نیازی به خارج کردن آن نیست. همیشه این سوال برای بیماران پیش می آید که ماندگاری و طول عمر ایمپلنت دندان چقدر است و چه عواملی در طول عمر این روش تاثیر دارد؟ آیا می توان ایمپلنت را به عنوان یک درمان دائمی در نظر گرفت؟
قرار است مطالعه کنیم ...
Toggleایمپلنت دندان شامل سه جزء فیکسچر، آباتمنت و پروتز دندان است که جای دندان از دست رفته را می توان با کمک آن پر کرد. فیکسچر یا پیچ ایمپلنت، نقش ریشه دندان را بر عهده دارد و در لثه کاشته می شود، آباتمنت نیز باعث اتصال فیکسچر و پروتز می شود و پروتز نیز همانند تاج دندان عمل می کند.
ایملپنت دندان دارای ماندگاری و طول عمر بالایی است و به طور معمول 10 تا 15 سال عمر مفید دارد. مدت زمان ماندگاری این روش بستگی به عواملی مانند نوع ایمپلنت، درستی نصب آن و مراقبت و نگهداری آن دارد.
اگر کیفیت ایمپلنت بالا باشد، به صورت حرفه ای نصب شود و مراقبت های لازم به صورت مرتب و اصولی انجام شود، طول ایمپلنت دندان بیشتر می شود، حتی می توان آن را به عنوان یک روش دائمی و مادام العمر در نظر گرفت.
همانطور که در بالا گفتیم عوامل مختلفی در طول عمر و ماندگاری ایمپلنت دندان تاثیر دارند که در زیر به طور مفصل آنها را توضیح می دهیم:
در حال حاضر رایج ترین ماده مورد استفاده در ساخت ایمپلنت دندان آلیاژ تیتانیوم است. این ماده مقاومت زیاد در برابر پوسیدگی دارد و طول عمر ایمپلنت های دندانی را زیاد می کند.
برندهای زیادی در بازار به عنوان ایمپلنت دندان وجود دارند که ممکن است از نظر سطح پوشش پایه ایمپلنت با هم فرق داشته باشند. در بهترین نوع ایمپلنت دندان از پوشش های با کیفیتی برای پایه ایمپلنت دندان استفاده می شود که در بهتر جوش خوردن پایه به استخوان فک کمک می کند.
هر چه تکنولوژی به کار رفته برای فرآیند جوش خوردن پایه پیشرفته تر باشد، استحکام آن در استخوان فک بیشتر است و باعث افزایش طول عمر ایمپلنت دندان می شود.
منظور از استئواینتگریشن، جوش خوردن پایه ایمپلنت دندان به استخوان فک است که سه تا چهار ماه طول می کشد تا به طور کامل تکمیل شود. با اتصال و جوش خوردن پایه به استخوان فک، یک ساختار و ریشه مستحکم دائمی برای ایمپلنت دندان به وجود می آید که باعث افزایش ماندگاری آن می شود. اگر این فرآیند به درستی انجام نشود، باعث کاهش ماندگاری ایمپلنت می شود.
دندانپزشکی که در زمینه ایمپلنت دندان تخصص و مهارت داشته باشد و دوره لازم را گذرانده باشد، با تجربه ای که بدست آورده می تواند با مهارت خاصی تمام مراحل ایملپنت را به صورت اصولی و درست انجام دهد. دندانپزشک متخصص به خوبی می تواند با توجه به شرایط بیمار، اندازه مناسب ایمپلنت را انتخاب کند. همچنین باید قبل از شروع کاشت دندان با دقت تراکم استخوان بیمار بررسی شود و در صورت نیاز به پیوند استخوان، اینکار انجام شود.
دندانپزشک باتجربه همه این شرایط را با مهارت خاصی بررسی می کند و فرآیند انجام کاشت را نیز به صورت حرفه ای انجام می دهد. در این صورت می توان گفت دندانپزشک متخصص با مهارت و تبحری که در کاشت ایمپلنت دارد، باعث افزایش ماندگاری ایمپلنت دندان می شود.
?? بیشتر بخوانید:
شرایط بیمار در ماندگاری ایمپلنت دندان تاثیر دارد؛ به این صورت که بیمار باید شرایط لازم برای کاشت ایمپلنت را داشته باشد؛ سن و سال، تراکم استخوان و بافت لثه از جمله مواردی هستند که باید به خوبی بررسی شوند. دندانپزشک باید با توجه به سن بیمار، تراکم استخوان و بافت او را بررسی کند و در صورت وجود هر مشکلی، قبل از انجام کاشت آن را بر طرف کند. در غیر این صورت باعث کاهش ماندگاری و طول عمر ایمپلنت دندان بعد از کاشت می شود.
بعد از کاشت ایمپلنت دندان باید به خوبی و با دقت از آن ها مراقبت کرد. یکی از راه های مراقبت از ایمپلنت ها، رعایت اصول بهداشت دهان و دندان است؛ مسواک زدن، نخ دندان کشیدن به طور مرتب می تواند در افزایش طول عمر ایمپلنت دندان موثر باشد.
کسانی که در هنگام خواب عادت به دندان قروچه دارند، باید برای جلوگیری از آسیب به ایمپلنت از محافظ دندان شبانه استفاده کنند تا ماندگاری ایمپلنت دندان کاهش نیابد.
سیگار و قلیان کشیدن و همینطور مصرف مشروبات الکی بر روی فرآیند جوش خوردن و بهبود کاشت دندان تاثیر دارد. نیکوتین و الکل بر روی جریان خون تاثیر می گذارند و مانع از ورود جریان خون لازم برای بهبود محل کاشت و جوش خوردن می شوند. در این شرایط پایه ایمپلنت به خوبی بر روی استخوان جوش نمی خورد و در مدت کوتاهی سبب شل شدن و افتادن ایملپنت می شود. پس تاثیر سیگار بر ایمپلنت دندان به صورت منفی است.
مهم ترین راه حل برای افزایش طول عمر و ماندگاری ایمپلنت دندان این است که بیمار بین ایمپلنت دندان و دندان های خود تفاوتی قائل نشود و مانند دندان های اصلی از ایمپلنت نیز مراقبت کند. می توان برای مراقبت و افزایش ماندگاری ایمپلنت موارد زیر را انجام داد:
برای افزایش ماندگاری طول عمر ایمپلنت دندان باید در انتخاب نوع ایمپلنت و دندانپزشک متخصص دقت کافی داشته باشید و به خوبی از ایملپنت دندان خود مراقبت و نگهداری کنید.