در دوران بارداری مراجعه به دندانپزشکی میتواند یکی از چالشبرانگیز ترین اتفاقات باشد. برای داشتن دندانهای سالم بهتر است قبل از بارداری به دندانپزشک مراجعه و دندانهای خود را ترمیم نمایند تا عفونت به جنین منتقل نشود. رعایت نکات بهداشتی برای دهان و دندان میتواند سلامت جنین را تضمین کند. درصورتیکه در دوران بارداری مجبور به مراجعه به دندانپزشکی شدهاید، قبل از هر چیزی با این مقاله همراه ما باشید. قصد داریم تا نکاتی را درباره مراجعه به دندانپزشکی در دوران بارداری بررسی نماییم.
مادران باردار در دروان حاملگی میتوانند با رعایت مواردی به دندانپزشکی مراجعه نمایند:
در طی سه ماه اول بارداری تنها برای معالجات اورژانسی به دندانپزشکی مراجعه نمایید. در سه ماه اول بارداری اندامهای کودک در حال شکلگیری هستند، به علت حساس بودن این دوران باید از قرار گرفتن در معرض اشعه ایکس و مواد شیمیایی بپرهیزید. اگر مورد اورژانسی پیش آمد بهتر است کمترین تعداد رادیوگرافی برای تشخیص و ترمیم دندان انجام شود.
در سه ماهه دوم بارداری و نیمه اول سه ماهه سوم میتوانید با خیال راحت برای مراقبت از لثهها، مراقبتهای پیشگیرانه و غیره به دندانپزشک مراجعه نمایید. در چنین شرایطی انتخاب بهترین دندانپزشک هم میتواند کمک کننده باشد.
در سه ماهه سوم از رفتن به دندانپزشکی جدا خودداری نمایید، بهتر است تا اواخر بارداری مراجعه به دندانپزشکی را به تأخیر بیندازید. البته لازم به ذکر است که درمانهای اورژانسی باید در این دوران جدی گرفته شود، زیرا درد و عفونت میتواند مشکلاتی را برای کودک ایجاد کند.
مضر بودن رادیوگرافی دندان در دوران بارداری هنوز اثبات نشده است، اما بهتر است در دوران بارداری مخصوصاً در 3 ماه اول از انجام رادیوگرافی خودداری نمایید. در صورت تشخیص اورژانسی بودن مشکل موجود در دندان میتوان با گذاشتن صفحه حفاظتی بر روی تیروئید و شکم خانمهای باردار خطر احتمالی را کاهش داد.
دندانپزشک در زمان فعالیت بر روی دندان از داروهای بیحسی یا مواد شیمیایی استفاده میکند، بهتر است قبل از انجام هر عملی توسط دندانپزشک، وی را از باردار بودن خود با خبر سازید.
البته دندانپزشک از داروهای کمخطر مانند لیدوکائین استفاده میکند که خطری برای بارداری ندارد و بیشتر داروهای تجویزی مانند آموکسیسیلین، سفالکسین، اریترومایسین، کلیندامایسین و پنیسیلین برای بارداری کمخطر هستند. همچنین مصرف مسکنهایی مانند آسپرین و استامینوفن در 6 ماه اول بارداری مشکلی ایجاد نخواهد کرد، اما مصرف آنتیبیوتیکها و مسکنهای تزریقی در بارداری خطر دارد. درباره مصرف داروها حتماً با پزشک خود مشورت نمایید.
جراحی دندان در دوران بارداری توصیه نمیشود. جراحی دندان باید توسط بیحسی انجام بگیرد که به علت وجود خطرات احتمالی برای مادر و جنین در اواخر بارداری این کار انجام نمیشود. در موارد اورژانسی و وجود تومور جراحی باید در اواسط بارداری انجام شود، اگر در این دوران جراحی امکانپذیر نباشد، جراحی باید تا بعد از تولد به تعویق بیفتد.
در دوران بارداری بهتر است از موادی که دارای جیوه هستند استفاده نشود. در این دوران بهتر است از کامپوزیت استفاده شود. پرکردن دندان به همراه یک ماده بیحسی انجام میشود که درد به حداقلترین حالت ممکن برسد. از بین داروهای بیحسی دندانپزشکی گروه B مجاز و بیخطر میباشد که یکی از آنها لیدوکائین است. لیدوکائین برای مصرف مادران باردار کمترین خطر را دارد. داروهای پریلوکایین و آرتیکایین مضر هستند و نباید زنان باردار آن را مصرف کنند، زیرا تزریق این دارو ممکن است باعث اسپاسم عضلات و در نتیجه منجر به زایمان زودرس میگردد.
ممکن است بسیاری از زنان باردار برای دندانهای پوسیده خود به علت ترس از دندانپزشکی به دکتر مراجعه نکنند که البته این، کار بسیار نادرستی است، زیرا در صورت پوسیدگی، دندان دچار عفونت میگردد و این عفونت از طریق عروق خونی موجود در لثه به جنین انتقال مییابد. این عفونت منجر به زایمان زودرس و جنین نارس میگردد. با رعایت های لازم میتوانید با خیال راحت دندان خود را در دوران بارداری ترمیم کنید و هیچ مشکلی برای جنین به وجود نمی آید.
در دوران بارداری به علت تغییر در سطح هورمونها معمولاً در 3 ماهه اول بارداری فرد حالت تهوع را تجربه میکند که این حالت تهوع اسید معده را به دهان آورده و منجر به پوسیدگی در دندانها میشود بهتر است برای خنثیکردن این اسید بعد از هر حالت تهوع دهان را شستشو داد تا اثر این اسید به حداقل ترین حالت خود برسد و خنثی گردد.
در دوران حاملگی داشتن ویار به غذاهای ترشوشیرین و در کنار آن عدم استفاده از مسواک و خمیردندان و دهانشویه دو عاملی هستند که باعث ایجاد پوسیدگی و آسیب به دندانها میشوند. بهتر است مصرف مواد قندی و شکر را در این دوران کاهش داده زیرا این مواد بستری برای رشد باکتریها در دهان شما به وجود میآورد.
برای دانستنی بیشتر در مورد سلامت دهان و دندان در مجله دندانپزشکی ایمپلنت با ما همراه باشید.