ارتودنسی دندان چقدر درد دارد؟ از عمده سوالات بیماران و والدین آن هاست. تصور براکت های ارتودنسی و سیم تداعی کننده این موضوع است. در این مقاله قصد داریم در خصوص آن بحث کرده و نکات مفیدی در این رابطه مطرح کنیم.
احساس درد و ناراحتی از جمله بدیهیات درمان ارتودنسی است. به طور کلی درد یک واکنش طبیعی نسبت به محرک بوده و عمده دلیل ترک درمان توسط افراد است. قرار گرفتن براکت های ارتودنسی، سیم روی دندان ها و نصب آن ها از عوامل ایجاد کننده درد در افراد است. تنظیم براکت ها در طی دوره درمان و برداشتن آن در اتمام درمان نیز به وجود آورنده درد در این دوران به شمار می آیند.
در بیشتر کودکان برای رفع مشکلات و ناهنجاری دهان و دندان از ارتودنسی ثابت استفاده می شود. براکت های استفاده شده فولادی، پورسلینی یا سرامیکی هستند. با توجه به اینکه نیروی ملایم براکت ها سبب مرتب سازی دندان ها می شود، در برخی از بیماران ممکن است سبب ایجاد حساسیت و یا قرمزی لثه در آن ها شود. میزان احساس ناراحتی در افراد بستگی به نوع درمان و فیزیولوژی بیمار دارد.
بطور معمول استفاده از براکت های ارتودنسی نباید سبب احساس درد در فرد شود. اما ممکن است با قرارگیری دستگاه ارتودنسی در دهان دچار احساس ناخوشایندی شوید. براکت ها همچنین می توانند سبب ایجاد زخم در لثه و لب شوند. این مشکل باید در اسرع وقت برطرف شده و درمان انجام شود.
نیروی وارده به دندان از طریق براکت ها و سایر اجزاء ارتودنسی سبب التهاب و واکنش فرد می شود. این واکنش در نتیجه حرکت و جابه جایی دندان هاست. دندان درد در درمان ارتودنسی وابسته به عوامل متعددی است که در اینجا چند مورد بیان می شوند:
سلامت روان فرد نیز در میزان درد به اثبات رسیده است. شرایط فیزیولوژیکی فرد همچنین می تواند در میزان ناراحتی ناشی از دستگاه ارتودنسی تأثیرگذار باشد. نه تنها میزان نیروی وارد شده به دندان سبب درد و ناراحتی در بیمار می شود بلکه همچنین سطح سلامت روان فرد نیز در این قضیه بسیار دخیل است.
طبق تحقیقاتی که انجام شده است درد در طی ساعات اولیه درمان آغاز شده، در طی 24 ساعت به اوج خود رسیده و در طی یک هفته از شدت آن کاسته می شود.
اینکه آستانه تحمل هر فرد در چه حد و اندازه ای باشد، متفاوت است. همچنین آستانه تحمل درد به یک سری عوامل بستگی دارد. از این عوامل می توان به: سن، جنس، میزان استرس فرد بیمار، نیروهای وارد شده به دهان و دندان و … اشاره نمود. همین نیروی وارد شده به دهان و دندان، موجب بروز درد و ناراحتی برای فرد می شود
پس می توان گفت که میزان درد در هر فرد بسته به شرایط او یکسان نبوده و همه یک نوع درد را تجربه نخواهند کرد.
بعد از اینکه عمل ارتودنسی را انجام دادید، ممکن است دندان ها و همچنین لثه های شما حساس تر از قبل شوند. در این زمان لازم است که به یاد داشته باشید حتما از غذاهای نرم استفاده کنید. همچنین باید از غذاهای سفت مانند نان های فرانسوی یا هویج به شدت اجتناب کنید.
همچنین می توانید غذاهای خودتان را به قسمت های کوچک تقسیم نموده و سپس مصرف کنید. از جمله غذاهای نرم می توان به موارد زیر اشاره نمود:
همانطور که گفته شد ارتودنسی فرایندی است که در طی آن فرد دچار احساس ناخوشایندی شده و درد را حس می کند. برای اینکه بتواند با این درد مبارزه کرده و تا حدی از شدت آن بکاهد لازم است اقداماتی انجام شود. در اینجا برخی از اقدامات می شوند:
🔸 بیشتر بخوانید: درمان سه سوته دندان درد
برای خواندن مطالب بیشتر ما را در مجله دندانپزشکی ایمپلنت همراهی کنید.