تحقیقات نشان می دهند تقریبا 47 درصد از مردم در سی سالگی و یا دیرتر دچار بیماری پریودنتال یا به اصطلاح بیماری لثه می شوند. هر چه هم که طیف سنی بالاتر می رود و به میانسالی و یا کهن سالی نزدیک تر می شویم ریسک ابتلا به این بیماری افزایش می یابد. اما این پریودنتال دقیقا چه جور چیزی است؟ در این یادداشت به عوامل موثر در رشد این بیماری خواهیم پرداخت و در انتها راهکارهایی برای پیشگیری عرضه خواهیم کرد.
قرار است مطالعه کنیم ...
Toggleتقریبا به همه بیماری های لثه می گویند بیماری های پریودنتال. عدم رعایت اصول اولیه بهداشت دهان و دندان مثل مسواک نزدن به پلاک ها اجازه می دهد تا توی دهان تان رشد و رسوب کنند. اگر این بیماری پیشرفت کند لثه شما شروع می کند به ملتهب شدن. حتی ممکن است لثه در انتها خونریزی کند و دندان تان را از دست بدهید. در ادامه با انواع بیماری های پریودنتال آشنا می شوید:
ژنژیویت ساده ترین نوع از بیماری های پریودنتال است. در شکل زیر لثه سالم و لثه بیمار مقایسه شده است.
اگر کار بالا بگیرد و پلاکت ها رسوب گذاری کنند، آن وقت ژنژیویت تبدیل می شود به پریودنتیت که نوع سخت تری از بیماری های پریودنتال است و با عفونت لثه همراه می شود.
دهان ما پر از باکتری است. این باکتری ها با بزاق و ذرات درون دهان دست به یکی می کنند و اسید می سازند. اسیدهای تولید شده پلاک ها (لایه های نازک، چسبناک و بی رنگی که روی دندان می نشینند) را به وجود می آورند. این پلاک ها به تدریج لثه را ملتهب می کنند و لثه به ژنژیویت مبتلا می شود. اگر مسواک زدن را جدی نگیریم و یا به اصول اولیه بهداشت دهان و دندان بی توجهی کنیم این پلاک ها رسوب می کنند و می چسبند به دندان. آن وقت دیگر حتی با مسواک زدن هم از بین نمی روند. اینجا (در مرحله پریودنتیت) است که لثه عفونت می کند و فقط یک دندانپزشک می تواند به دادتان برسد و کار پلاک ها را بسازد. به خاطر همین پیشنهاد می دهیم پیش از آنکه کار به دندانپزشکی بکشد، از عوامل تاثیرگذار در پریودنتال آگاهی کسب کنید و تا آن جا که می شود جلوی بیماری را بگیرید.
سیگار کشیدن یکی از عوامل مهم در به وجود آمدن بیماری های پریودنتال است. اگر به این بیماری مبتلا هستید، سیگار کشیدن می تواند روند درمان را مختل کند. اما این تنها عامل بیماری نیست. رابطه مستقیمی بین استرس و بیماری لثه، بارداری و بیماری لثه و دیابت و بیماری لثه وجود دارد. چند تایی از عوامل تاثیر گذار در ایجاد بیماری لثه را پایین تر فهرست کرده ایم:
بیماری های پریودنتال و یا بیماری لثه ، از جمله بیماری های مرموز است. در روند رشد این بیماری، پلاک ها زیر زیرکی جای پای خود را روی دندان هایتان سفت و بعد رسوب می کنند. به خاطر همین علائم بیماری درست وقتی خودی نشان می دهند که کار از کار گذشته و لثه عفونت کرده باشد. با وجود این آگاهی نسبت به علائم بیماری های پریودنتال می تواند شما را در درمان سریع و به موقع یاری کند. اگر از یکی از نشانه های زیر رنج می برید، احتمالا به بیماری لثه مبتلا هستید:
وقتی به دندانپزشک مراجعه می کنید، دندانپزشک در ابتدا یک ویزیت اولیه انجام می دهد و علائم التهاب لثه را بررسی می کند. بعد پاکت های دندان را با خط کشی مخصوص به نام Probe اندازه می گیرد. عمق هر پاکت دندان باید چیزی حدود 1 تا 3 میلیمتر باشد. احتمالا دندانپزشک از شما اطلاعاتی بخواهد، چیزی هایی مانند سوابق بیماری و یا عادت کشیدن سیگار. او باید مطمئن شود که چه چیز باعث پریودنتال شده است. اگر یکی از استخوان های لثه از بین رفته باشد، شاید، مجبور باشید یک عکس رادیولوژی هم از دهان تان تهیه کنید.
نگران نباشید! برای درمان پریودنتال و یا همان بیماری لثه ای لزوما نباید جراحی کنید. یک متخصص پریودنتال ترجیح می دهد کار درمان را با کنترل عفونت لثه از طریق دارو درمانی آغاز کند. این داروها هم یکی دو تا نیستند. انواع و اقسام مختلفی دارند. دندانپزشک متناسب با میزان گستردگی عفونت برایتان دارو خواهد نوشت تا عمق پاکت های دندان را کاهش دهد، جلوی عفونت را بگیرد و از تورم لثه کم کند. اگر واقعا می خواهید از شر پریودنتال خلاص شوید باید داروها را به موقع در خانه مصرف کنید و تغییراتی در عادات نادرست رفتاری خود به وجود آورید.
در بعضی مواقع نیز می توان با جرمگیری به روش روت پلنینگ لثه ها را دوباره بازسازی کرد. روش روت پلنینگ تا حد زیادی نیاز به جراحی لثه را کاهش می دهد.
اما تضمینی هم نیست که دندانپزشک به کل جراحی را به عنوان یک راهکار برای درمان بیماری لثه ای کنار بگذارد. ممکن است دست به تیغ شود و چند جراحی مختصر برای بازسازی بافت های حمایتی لثه انجام دهد.
درمان پریودنتال یا بیماری لثه ای به معنای واکسینه شدن در برابر این بیماری نیست. باید حسابی از خودتان مراقبت و از بروز دوباره آن جلوگیری کنید. در زیر لیستی از کارهای پیشگیرانه را برای مقابله با بیماری پریودنتال فهرست کرده ایم:
پیشتر اشاره کردیم که بی توجهی به مسواک زدن می تواند باعث رسوب سخت پلاک ها در دندان شود، آن قدر سخت که دیگر مسواک و یا نخ دندان هم نمی تواند دردی دوا کند و برای پاک کردنش ناگزیر باید بروید پیش دندانپزشک.
فلوراید با تقویت مینای دندان و همچنین کاهش سرعت ترشح اسید ، از دندان تان محافظت خواهد کرد و خطر ابتلا به بیماری لثه را برطرف می کند.
از هر طرف که نگاه می کنی سیگار کشیدن چیزی جز ضرر و گرفتاری ندارد. اولین نشانه های این گرفتاری را در دندان هایتان مشاهده خواهید کرد. لطفا ترکش کنید.
پیشنهاد می کنیم هر ماه برای معاینات اولیه به دندانپزشک مراجعه کنید. بیماری هایی همچون بیماری لثه خبر نمی کنند و سرزده بر سرتان نازل می شوند. با چکاپ های ماهیانه این بیماری را غافلگیر کنید و پیش از آنکه رخ دهد جلویش را بگیرید.
نخ دندان کشیدن سخت است، نه فقط کشیدنش بلکه خوب و درست کشیدنش. اما وقتی که نخ دندان را خوب و درست بر دندان هایتان می کشید از دست بسیاری از بیماری های مربوط به دندان فرار می کنید. نخ دندان نقش مهمی در از بین بردن پلاک های موجود در لابه لای دندان هایتان دارد.
مصرف دهانشویه یک کار لاکچری نیست! استفاده از دهانشویه را جدی بگیرید، به خصوص دهانشویه هایی که حاوی فلوراید اند. با این کار هم دهان تان را خشک نمی گذارید و هم از مزایای فلوراید به منظور اختلال در عملکرد باکتری ها سود می برید. خشکی دهان و فعالیت گسترده باکتری ها از عوامل مهم بیماری های لثه ای هستند.
مطالب عمومی و تخصصی درباره سلامت دهان و دندان و همچینین دندانپزشکی زیبایی را در مجله اینترنتی ایمپلنت دنبال کنید.