امروزه تصویربردار MRI یا تصویربرداری تشدید مغناطیسی یکی از دقیق ترین روش های پزشکی برای تشخیص بیماری ها و مشکلات داخلی بدن محسوب می شود. اما یکی از دغدغه های اصلی افرادی که ایمپلنت دندان دارند، ایمنی این روش تصویربرداری برای آن ها است. آیا انجام ام آر آی با ایمپلنت دندان خطرناک است؟ چه نکاتی را باید رعایت کرد؟ در این مقاله به این سوالات پاسخ خواهیم داد.
قرار است مطالعه کنیم ...
ToggleMRI یک روش تصویربرداری غیر تهاجمی است که از میدان های مغناطیسی قوی و امواج رادیویی برای تولید تصاویر دقیق از اندام های داخلی بدن استفاده می کند. این روش برخلاف تصویربرداری با اشعه ایکس یا سی تی اسکن، از اشعه های مضر استفاده نمی کند. به همین دلیل برای بسیاری از بیماران ایمن تر است.
ایمپلنت دندان یک روش پیشرفته درمانی است که در آن یک پیچ فلزی از جنس تیتانیوم یا آلیاژهای مشابه، درون استخوان فک قرار می گیرد. این روش عنوان ریشه ای برای دندان های مصنوعی استفاده می شود. ایمپلنت دندان به دلیل استحکام و دوام بالا، یکی از محبوب ترین روش های جایگزینی دندان از دست رفته است.
ایمپلنت دندان معمولاً از جنس مواد زیست سازگار مانند تیتانیوم است که بدن آن را به عنوان یک جسم خارجی نمی شناسد و به راحتی آن را می پذیرد. در صورتی که پروسه کاشت ایمپلنت به درستی انجام شود، این روش می تواند سال ها دوام داشته باشد.
😉طول عمر ایمپلنت دندان حداقل 10 سال است اما با راهکارهای طلایی جهت مراقبت تا 20 سال لذت ببرید.
ایمپلنت های دندانی معمولاً از جنس تیتانیوم یا آلیاژهای فلزی هستند. از آنجایی که MRI بر اساس میدان مغناطیسی قوی کار می کند، ممکن است نگرانی هایی درباره ی تداخل ایمپلنت های فلزی با این فرآیند وجود داشته باشد. در ادامه این تأثیرات را بررسی می کنیم:
اگرچه تیتانیوم خالص خاصیت مغناطیسی ندارد، برخی از ایمپلنت ها از جنس آلیاژهایی هستند که می توانند میدان مغناطیسی را تحت تاثیر قرار دهند. این موضوع ممکن است موجب تحریف عکس دندان، دهان و فک شود.
برخی از آلیاژهای فلزی می توانند در اثر قرارگیری در میدان مغناطیسی گرم شوند. با این حال، احتمال ایجاد آسیب به لثه و بافت های اطراف ایمپلنت بسیار پایین است، به ویژه اگر ایمپلنت های شما از جنس تیتانیوم باشد.
انجام ام آر آی با ایمپلنت دندان احتمال تحرک را برای ایمپلنت هایی که از جنس مواد مغناطیسی هستند افزایش می دهد که در تصاویر نهایی تاثیر منفی ایجاد خواهد کرد. البته این موضوع در مورد ایمپلنت های دندانی مدرن که از جنس تیتانیوم یا آلیاژهای ایمن هستند، به ندرت رخ می دهد.
MRI با ایمپلنت دندان شامل رعایت برخی نکات ایمنی است تا از هرگونه مشکل جلوگیری شود. در ادامه راهکارهای کاهش خطرات احتمالی در MRI برای افراد دارای ایمپلنت دندان آورده شده است:
ارائه جزئیات جنس فلز ایمپلنت قبل از انجام MRI به مسئول رادیولوژی برای بررسی عمیق جهت جلوگیری از مشکلات احتمالی الزامی است. اگر جنس فلز ایمپلنت از تیتانیوم خالص باشد، بیش از 80 درصد مسیر انجام ام آر آی با ایمپلنت دندان ایمن خواهد بود. در صورت انجام ایمپلنت دندان، تکنسین رادیولوژی را قبل از MRI باخبر کنید تا پیگیری های لازم توسط متخصص صورت گیرد. در صورت استفاده از برندهای مطرح جهان برای ایمپلنت دندان، مسیر MRI بدون نگرانی طی خواهد شد.
اگر ایمپلنت دندان دارید و نیاز به ام آر آی دارید، در بیشتر موارد نیازی به نگرانی نیست. ایمپلنت های مدرن، به ویژه آن هایی که از تیتانیوم خالص ساخته شده اند، مشکلی در MRI ایجاد نمی کنند. با این حال، همیشه بهتر است قبل از انجام تصویربرداری با پزشک خود مشورت کنید و مدارک مربوط به ایمپلنت خود را در اختیار تکنسین MRI قرار ده
برخی از ایمپلنت های قدیمی که از آلیاژهای حاوی آهن یا نیکل ساخته شده اند، ممکن است موجب ایجاد اعوجاج تصویری شوند. در صورتی که ایمپلنت شما قدیمی است، حتماً قبل از MRI با پزشک مشورت کنید.
بریج ها و روکش های فلزی ممکن است باعث تحریف تصویر شوند، اما معمولاً مشکلی در عملکرد کلی MRI ایجاد نمی کنند.
بله، در صورتی که ایمپلنت شما از جنس ناسازگار باشد و مشکل ایجاد کند، می توانید با مشورت دندانپزشک آن را جایگزین کنید.