آبسه دندان یک عارضه دردناک و تودهای است که از تجمع چرک، عفونت و باکتری در داخل دندان و لثه به وجود میآید. با درمان به موقع به آسانی و بدون مشکلی برطرف میشود ولی اگر درمان با تأخیر انجام شود ممکن است خطرات جدی در پی داشته باشد و عفونت در نقاط دیگر بدن گسترش پیدا کند.
تجمع پلاک و میکروبها در دهان و روی دندان به دلیل عدم توجه به بهداشت و مراقبت از دندانها و کوتاهی در مسواک زدن و نخ دندان کشیدن و … عامل اصلی ایجاد آبسه است.
رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان باعث پوسیدگی دندان و بیماری لثه میشود و آبسه دندان نوعی مکانیسم دفاعی بدن است که در برابر هجوم باکتریها، پوسیدگی دندان و آسیب لثه به وجود میآید.
عفونت دندان خود به خود و یک شبه به وجود نمیآید و مشکلاتی دندانی زیادی باعث ایجاد این توده میشوند و عبارتند از:
هنگامی که پلاک روی سطح دندان و لثه جمع شود شروع به فرسایش مینای دندان میکند و در دندان حفره به وجود میآید، دندان شروع به خراب شدن میکند.
باکتریها به خوردن مینای دندان ادامه میدهند و نوبت به عاج دندان میرسد.
بعد از ورود باکتری از طریق عاج، حمله به پالپ داخلی دندان بسیار راحت است. میتواند به اعصاب دندان آسیب بزند و آن را خراب کند. در مقابله با این اتفاق ، سیستم ایمنی بدن شروع به دفاع در برابر این عفونت ایجاده شده میکند.
آبسه معمولاً در این مرحله، ناراحتی یا درد تپنده ای است که به طور معمول نشان دهنده وجود عفونت در دندان است و لازم است که درمان شود. بنابراین باید قبل از بدتر شدن آن را درمان کرد. با این حال، اگر به هر دلیلی را درمان نگردد، میتواند باعث فرسایش بیشتر استخوان شود و باعث از بین رفتن دندان شود.
این عارضه بسته به محل تشکیل 3 نوع هستند:
این آبسه در سطح لثه تشکیل میشود و تأثیری بر روی ساختار دندان ندارد و مانند یک جوش قرمز و بر اثر وارد شدن ضربه به صورت و لثه به وجود میآید.
این نوع توده چرکی از ساختارهای بافت استخوانی نگهدارنده دندانها شروع میشود (در اعماق لثه رخ میدهد).
از آنجا که جایی برای تخلیه چرک وجود ندارد، آبسه پریودنتال به راحتی می تواند به بافت و استخوان اطراف گسترش یابد.
این نوع آبسه از تخریب بافت نرم پالپ دندان شروع میشود و به دنبال فرسایش مینای دندان و عاج داخلی ایجاد می شود، در هنگام حمله به عاج به راحتی میتواند به پالپ داخلی نرم دندان آسیب بزند و عفونت به ریشه دندان برسد. این توده چرکی بسیار دردناک است. بیشتر اوقات تنها راه حل، انجام کانال ریشه برای نجات دندان است.
این عفونت با 3 روش زیر درمان میشود:
اگر به موقع شروع به درمان عفونت ایجاد شده کرد دندانپزشک میتواند به سادگی با ایجاد یک برش کوچک به داخل آبسه آن را تخلیه کند، سپس محل را با محلول نمکی شستشو دهد و برای بیمار آنتیبیوتیک تجویز میکند.
در صورت اجازه پخش شدن و ورود آبسه به محفظه پالپ داخلی، درمان کانال ریشه برای پاکسازی این عفونت توسط دانپزشک انجام میشود. و به اصطلاح عامیانه به آن عصب کشی میگویند.
اگر درمان آبسه با تأخیر انجام شود و یا دندانپزشک با کمک درمان ریشه موفق به نجات دندان نشود باید آن را از دهان خارج کرد.
از آنتی بیوتیک های مناسب برای کمک به درمان آبسه میتوان به آموکسی سیلین و پنی سیلین اشاره کرد. البته انتی بیوتیک به تنهایی برای درمان عفونت موثر نمیباشد و از آنها باید در کنار درمان ریشه و کشیدن دندان برای رفع عفونت مصرف کرد.
علامت اصلی درد است. این دندان درد می تواند به صورت ضربانی باشد و در اکثر مواقع شدید می شود. این درد دندان معمولاً به صورت یکباره شروع شده و با گذشت چند ساعت یا چند روز تشدید می شود. گاهی اوقات درمان درد دندان دشوار است چون ممکن است درد به سمت گوش، استخوان فک و گردن کشیده شود. در این مواقع ممکن است حالت های زیر در فرد مبتلا مشاهده شود:
یکی از معمولترین راههای پیشگیری از آبسه رعایت بهداشت دهان و دندان است.
عوارض جانبی فقط زمانی مشاهده میشوند که آبسه درمان نشده به حال خود رها شود و مشکلات زیر را به دنبال دارد:
در صورت بروز آبسه و عفونت دندان باید توسط دندان پزشک درمان شود تا از سرایت آن به لثه و استخوان دندان جلو گیری کرد. اما درمانهای خانگی هم میتواند این عفونتها را کاهش دهد و برای درمان اصلی باید به دندانپزشک مراجعه کرد. از جمله درمانهای خانگی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
اگر فکر میکنید آبسه دندان دارید باید در اسرع وقت به دندانپزشک مراجعه کنید. به یاد داشته باشید که مراجعه به پزشک عمومی نمی تواند در این مورد کمکی به شما کند. اما اگر دچار تب شده اید و یا در تنفس مشکل دارید، بهتر است با اورژانس تماس بگیرید تا در کوتاهترین زمان ممکن شما را به متخصص برساند.
در مواردی ممکن است که لقی دندان هم ایجاد شود که بعد از درمان دندان بهبودی حاصل شده و معمولا لقی برطرف میشود و نباید در این مورد خیلی نگران بود.
در مجله دندانپزشکی ایمپلنت با ما همراه باشید.